Hypotheekgeschiedenis

In 2007 hebben wij ons huis gekocht. Het was toen getaxeerd op €169.000 euro en wij hebben het gekocht voor €164.000. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een hypotheek van €174.000 euro tegen 5% voor 10 jaar vast.

Woekerpolis

Daarvan was €100.000 aflossingsvrij en €74.000 een beleggingsverzekering. Ooit een woekerpolis van ASR, en in de tussentijd omgezet naar aanleiding van het hele woekerpolis verhaal. 

Wij hebben naar aanleiding van de lage hypotheekrentes op de markt en de op dat moment nog bizar hoge rentes bij onze huidige verstrekker begin 2014 besloten om extra te gaan aflossen. In de hoop dat we aan het einde van de rentevaste periode weer boven water zouden zijn en dus in aanmerking konden komen voor oversluiten naar een aanzienlijk gunstiger tarief.

In november 2014 hebben wij de eerste €6000 euro afgelost. We stonden dus op €168.000. De planning was om dat in 2015 en 2016 ook te doen. Op die manier zouden we uitkomen op €156.000 begin 2017. Als het goed is zouden we dan voldoende boven water staan om naar een andere verstrekker te kunnen stappen.

Oversluiten?

Maar in 2015 daalden de rentes nog verder en de huisprijzen stegen stiekem weer een beetje. Nog belangrijker de aandelenmarkt begon ontzettend nerveus te worden. En dus begon het te knagen. Wouden we nog 2 jaar lang 5% rente blijven betalen, en wat zouden de belegging intussen gaan doen. Allemaal reden om in mei 2015 toch maar eens bij de hypotheekadviseur binnen te lopen om te kijken of er ondanks de "waterstand" iets aan te doen viel.

En dat was zo! Maar het had wel wat voeten in de aarde. Het zou uiteindelijk tot november duren voordat alles rond was. De eerste stap was boven water zien te komen, of in elk geval 103% want deze keer gingen we toch echt voor een hypotheek met NHG. Omdat voor elkaar te krijgen werd er een omzetting aangevraagd bij de hypotheekverstrekker. De beleggingshypotheek moest worden omgezet naar een annuïteit. Op die manier zou de waarde van de beleggingen (op dat moment €10.000) afgelost worden en zouden we in één klap boven water zijn.

Door de molen

Geduld is een schone zaak, maar ook een hele wrede. de omzetting ging ontzettend langzaam. Schijnbaar kan een bank maar 1 ding per maand doen en als de belegger een ander instituut is wordt het helemaal leuk. Het tijdspad:
Aanvraag omzetting: 2 weken
Aanvraag afkoop belegging: 1 week
Goedkeuring bank voor afkoop: 6 weken
Afhandeling afkoop : 2 weken
Verwerking omzetting: 6 weken

Uiteindelijk werd de belegging in september gestort, inmiddels was dit nog maar €9000 ondanks 3 maanden extra inleg. Pas begin november was de omzetting rond. We waren kantje boord boven water en voldeden aan de eisen van de nieuwe hypotheek die we allang hadden aangevraagd.

Een nieuw tijdperk

Op maandag 9 november hebben we bij de notaris voor onze nieuwe hypotheek getekend. Om een beeld te geven van het kantje boord: Op de vrijdag ervoor kreeg ik met 1 uur tussenpoos 2 verschillende rekening van de notaris omdat de oude verstrekker de omzetting net had verwerkt in een nieuwe aflosnota... (wat overigens nog even 250 euro aan boeterente scheelde dankzij de nieuwe annuïteit)

Per 9 november hebben wij een annuïteitenhypotheek van €159.000 voor 30 jaar tegen 2,79% voor 20 jaar vast. Ik betaal netto minder en heb nu 100% zekerheid. Zelfs als ik niks extra doe en dat geeft zoveel rust.

En ondanks dat de rentes nog steeds dalen ben ik ontzettend blij dat ik deze stap genomen heb. Elke maand dat ik langer had gewacht had me bijna dubbel zoveel rente gekost. Om nog maar niet te spreken over de ontwikkeling op de aandelenmarkt (d. feb `16). 

Vanaf nu gaat de hypotheek elk jaar omlaag. en wij willen proberen elk jaar in november een extra aflossing te doen. Het doel is om te proberen in 20 jaar klaar te zijn, maar het moet niet. Ook zonder extra aflossingen zijn we voor ons pensioen klaar. En wie weet wat de toekomst brengt?!

Samengevat:

2007:            €174.000
2014:            €168.000
2015:            €159.000
2016:            Zie : Ons aflosplan
2 opmerkingen:

  1. Met mijn huidige inkomen zou ik jullie hypotheek niet kunnen betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een van de redenen om extra af te lossen op het moment dat het kan. Ook wij zullen het vast niet altijd "zo goed" hebben!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...