dinsdag 3 mei 2016

Tegenvaller met de auto

Niet de nieuwe! Nee, het betreft onze zogenaamde "boodschappen"autootje. Die moest gister naar de keuring, waar hij zonder problemen door kwam. Tot zover geen tegenvaller.

Maar toen gingen ze naar het volgende adres. Om de auto uit te laten lijnen. Voor de leken onder ons: Dan kijken ze of al je wielen geen afwijkende stand hebben. Zo`n afwijkende stand kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je een keer de stoep hebt geraakt of een gat in de weg. De wielen kunnen dan naar binnen of buiten gaan staan, waardoor de band verkeerd slijt of dat je het zelf in het stuur kan voelen.

Vriendlief had het gevoel dat de fiesta dit nodig had en dat bleek ook het geval. Wat ook bleek was dat de auto eigenlijk helemaal niet goedgekeurd had mogen. De keurmeester had een probleempje over het hoofd gezien en dat werd zichtbaar toen hij bij het uitlijnen op de brug stond.

Twee banden hadden een canvasbreuk. Dat wil zeggen dat de binnenband zichtbaar was. Erg gevaarlijk want het kan je een klapband opleveren. Dat betekende dus gelijk 2 nieuwe bandjes, oftewel €190 euro. En het was dubbel zuur want als het niet zo acuut was geweest hadden wij het op mijn werk voor zeker 50 euro minder kunnen doen. Maar we durfden er niet nog 2 weken mee door te rijden. €50 euro of je leven... ik weet het wel.
zo zag de canvasbreuk eruit
En zo als je hem een beetje helpt.

De nieuwe auto rijdt als een trein. Ik heb zojuist weer getankt en op winterbandjes doen we momenteel 21km op een liter. Het klinkt heel stom, maar ik rij maar iets meer kilometer op een tank, maar het is zo lekker om minder dan €50 euro te hoeven tanken i.p.v dik €60.
Psychologisch drempel ;-)

De winterbandjes rijden we trouwens deze zomer op door. We gaan in december naar Duitsland en zitten momenteel op de grens van 4mm profiel die verplicht is. Dat risico gaan we niet nemen, dus we rijden ze nu gewoon op en dan halen we aan het eind van het jaar een nieuwe set banden.

Hebben jullie al eens meegemaakt dat je er achteraf achter kwam dat je heel gevaarlijk rond had gereden?
9 opmerkingen:

 1. Gelukkig niet, maar ik kan me je schrik (en besluit om dan maar 50 euro meer te betalen) helemaal voorstellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij rijden ook sinds vorig jaar door op de winterbanden. Wij zijn voornemens volgend jaar een andere auto te kopen en dan moeten we zo goed als nieuwe winterbanden inleveren en de zomerbanden zijn niet meer zo goed. Zonde natuurlijk, dus rijden wij vrolijk nog een jaartje winterbanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Levensgevaarlijk !!! Zeker bij zomerse omstandigheden, snap ik al helemaal niet voor Nederlands klimaat dat men winterbanden koopt maar ze het hele jaar doorrijden is echt gevaarlijk.

   Verwijderen
  2. Dat nog steeds afhankelijk van de rijstijl. Zelfs de ANWB doet er niet zo panisch over. Ideaal is het uiteraard niet.

   Verwijderen
  3. En sommige mensen willen in de winter zonder (verzekerings) risico door Duitsland rijden. Dan ga je bij de grens geen banden staan wisselen.

   Verwijderen
  4. Zeker bij zomerse omstandigheden kan het 30% schelen in prestatie niveau, 30 % langere remafstand dat is echt veel en het is niet voor niks verboden in bv Italie en veel meer landen zullen wel volgen. Ach ANWB prijst ook winterbanden aan voor in Nederland en is ook niet nodig en in het algemeen onveiliger, maar ja hebben ook binding met bandenleveranciers en in eigen vlees snijden :)

   Verwijderen
 3. Nee, dit soort dingen gebeuren niet als je meerdere malen per week je banden controleerd. Zijn trouwens wel dure banden en dan snap ik niet dat je veiligheid minder serieus neemt en doorrijd met winterbanden dat is echt gevaarlijk en zeker bij deze zomerse omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bekijk mijn banden wel regelmatig. Pomp ze in elk geval op. Maar in dit geval heeft zelfs de APK-keurmeester het niet gezien (diezelfde dag). Helaas zijn dingen die je snel moet hebben en beperkt keuze in hebt altijd duurder :/

   Verwijderen
  2. Heb dan toch wel mijn twijfels over jouw keurmeester :(

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...