donderdag 11 februari 2016

van supermarkt naar voedselbank

In Frankrijk is er tegenwoordig een wet dat alle supermarkten die groter zijn dan 400 m2 hun overtollige eten aan de voedselbank moeten doneren of een andere liefdadigheidsorganisatie. Ik vind dit echt een geweldige ontwikkeling en hoop dat het navolging gaat krijgen buiten Frankrijk.

En het is ook niet een klein beetje verplicht. Nee, als ze het niet doen lopen ze kans op een boete tot €75.000 en zelfs 2 jaar gevangenisstraf. Ze nemen het dus echt serieus, i.p.v. de vaak in de vorm van een aanbeveling gegoten acties die we hier in Nederland van kennen (zoals bijvoorbeeld de huurverhogingsnorm).

Het lijkt mij zo`n opluchting voor de mensen van de voedselbank als ze niet meer telkens bij de ingang hoeven te leuren of mensen iets willen kopen (goed voor de omzet), maar het bij wet gewoon krijgen wat anders toch weg gegooid wordt (goed voor het milieu en de maatschappij). Dan kunnen ze zich bezighouden met wat er echt toe doet en dat ik de mensen helpen die het nodig zijn.

Op deze manier wordt er een goed en nodig doel gevonden voor al dat eten wat op de schappen staat omdat het er mooi uit moet zien. En er mooi uit zien is ook al relatief, want er was in de Franse supermarkten ook al een beweging die de misbaksels in de schappen hadden liggen, zoals de gekrulde komkommers en groteske appel. Deze beweging begon in 2014 bij de Intermarche en schijnt door meer supermarkten overgenomen te zijn.
article-2693000-1FA30DC900000578-390_634x920
De pamflet van de actie van de intermarché
Wat vinden jullie van deze wet? En zouden jullie dit ook graag in Nederland zien gebeuren?

Bronnen:
Franse supermarkten zijn verplicht onverkocht eten te doneren aan voedselbanken
Franse supermarkt behaalt groot succes met verkoop kromme groente en lelijk fruit

11 opmerkingen:

 1. De overheid verplaatst zijn probleem naar de ondernemer, fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was mijn eerste reactie. Nu het een verplichting is, zullen ondernemers nog scherper op hun inkoopbeleid gaan sturen. Nog efficiënter werken.
   Voor de voedselbanken is het natuurlijk linkse of rechtsom een oplossing.

   Verwijderen
  2. @bespaarma(atje); kun je je reactie iets meer toelichten? Want ik zie het niet echt als een probleemverplaatsing. Door de voedselregels en de manier van presenteren van producten hebben supermarkten dit toch over met of zonder deze wetgeving. Is het dan kwalijk om ze te verplichten dit een goed doel te geven Ipv de vernietiging?

   Verwijderen
  3. Als het verplicht wordt om het aan de voedselbank te geven zullen er wel weer regels aan worden gehangen. Bv de manier van bewaren, waardoor bv waardevolle vries /koelruimte in beslag wordt genomen door voedsel wat nog door de voedselbank opgehaald moet worden. Als het al opgehaald wordt, ik zie het nog wel gebeuren dat de ondernemer verplicht wordt het te gaan brengen.

   Verwijderen
 2. Goed plan, beter weg moeten geven dan laten vernietigen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werk bij de Voedselbank. We krijgen van de plaatselijke supermarkten al enorm veel produkten zoals vlees die ze ingevroren aanleveren,echt geweldig hoe ze allemaal hun medewerking verlenen. Hartelijke groet, Margreeth.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen dat het ook zonder wet al gebeurt! Ik ben eigenlijk wel benieuwd in hoeverre dit gebeurt. Of jullie een uitzondering zijn of dat het eigenlijk al heel veel/vooral gebeurt...

   Verwijderen
 4. Ja van mij mag het, er word teveel weggegooid!
  En zo komt het goed terecht, of laat ze het afprijzen zoals bij de AH, de Jumbo doet dat niet.
  Zo kunnen mensen die een zware maand hebben financieel ook wat afgeprijsde artikelen kopen ipv dat het verdwijnt in een container.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, laat ze het gewoon afprijzen dan hebben klanten die altijd overal het volledige bedrag voor betalen ook eens voordeel ipv de klanten van de voedselbank die tassenvol voor nop krijgen.

   Verwijderen
  2. De meeste supermarkten prijzen wel af toch? Alleen als het over de THT gaat mogen ze het niet meer verkopen. Dat je het dan nog wel weg mag geven is ergens ook wel krom natuurlijk (al weet ik dat tht waardes nogal ruim genomen worden).

   De jumbo doet het bewust niet vanwege hun 7 garanties. Maar daar is het gewoon een kwestie van gebruik maken van de garantie. Als je iets met een tht van vandaag of morgen vind krijg je het gratis mee. Nou heb ik geen zin en tijd om een supermarkt uit te pluizen, maar in mijn supermarkttijd was er een studentenclubje die dat wel deed. En die kwamen beter weg dan de mensen bij de voedselbank...

   Ik moet trouwens zeggen dat ik de jumbo wel steeds vaker betrap op afprijzen, maar dat zijn vaak artikelen die uit assortiment gaan.

   Verwijderen
 5. Voedselbank je zal er maar bij lopen, dan betaal ik liever wat meer of als het afgeprijsd is hoeft het niet de container in!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...